Η ΕΕ θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη παγκόσμια δράση για το κλίμα και θα ασκήσει πιέσεις για φιλόδοξους χρηματοδοτικούς και επενδυτικούς στόχους στην COP29

Κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29) στις 11-22 Νοεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα που δεν γνωρίζει σύνορα και βλάπτει όλο και περισσότερο τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Κατά την COP29, τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ροές ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο με τη συμφωνία του Παρισιού, απελευθερώνοντας επενδύσεις, μέσω της υιοθέτησης ενός νέου συλλογικού ποσοτικού στόχου (NCQG) για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Η NCQG θα είναι η κύρια προτεραιότητα των φετινών διαπραγματεύσεων.

 

Η ΕΕ είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος πάροχος διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, συνεισφέροντας 28,6 δισ. EUR σε δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα το 2023 και κινητοποιώντας ένα πρόσθετο ποσό 7,2 δισ. EUR ιδιωτικής χρηματοδότησης για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να ηγούνται των προσπαθειών για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης για το κλίμα, η επίτευξη φιλοδοξίας απαιτεί μια ευρύτερη ομάδα συνεισφερόντων, καθώς και την κινητοποίηση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, νέες και καινοτόμες πηγές, και την επεξεργασία ευνοϊκών συνθηκών σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο. Η NCQG θα πρέπει να συμβάλει στο να καταστούν οι χρηματοοικονομικές ροές συμβατές με τη συμφωνία του Παρισιού και να αλλάξει η φύση του πολυμερούς διαλόγου για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη για μια παγκόσμια προσπάθεια κινητοποίησης χρηματοδότησης σε κλίμακα από ευρύ φάσμα πηγών, δημόσιων και ιδιωτικών, εγχώριων και διεθνών.

 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των φετινών συνομιλιών θα είναι η επιβεβαίωση των παγκόσμιων ενεργειακών στόχων που συμφωνήθηκαν πέρυσι στο Ντουμπάι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, τις τριπλές επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα διπλά μέτρα ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα εργαστούν για να ορίσουν φιλόδοξες προσδοκίες για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ) που θα υποβληθούν από όλα τα μέρη το επόμενο έτος. Η ΕΕ έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για τη νέα ΕΚΣ της με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τον κλιματικό στόχο της Ευρώπης για το 2040 νωρίτερα αυτό το έτος. Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90 % για το 2040 στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα. Ο στόχος αυτός θα ενημερώσει στη συνέχεια την υποβολή της νέας ΕΚΣ της ΕΕ.

 

Η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ θα εργαστεί επίσης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις διεθνείς αγορές άνθρακα βάσει του άρθρου 6 της συμφωνίας του Παρισιού. Με την αυξανόμενη παγκόσμια όρεξη για ένα αυστηρό σύστημα αντισταθμίσεων άνθρακα και για χρηματοδότηση έργων μετριασμού και προσαρμογής, πρέπει να θεσπίσουμε κοινά πρότυπα. Αυτά θα πρέπει να βασίζονται στην υψηλή ακεραιότητα, προσθετικότητα, ανθεκτικότητα και λογοδοσία.

 

Ο Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα Wopke Hoekstra θα ηγηθεί εκ νέου της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ στην COP29, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη για την υλοποίηση της διαπραγματευτικής εντολής που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα. Ηεπίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα παρευρεθεί στις 14-15 Νοεμβρίου, εστιάζοντας στην υλοποίηση της δέσμευσης για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, το έργο μας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών. Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Ιλιάνα Ιβάνοβα θα μεταβεί επίσης στο Μπακού στις 12 Νοεμβρίου για να παραστεί σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα «Το μέλλον της καθαρής μηδενικής ανταγωνιστικότητας».

 

Ιστορικό

 

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, 194 χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν τη μέση μεταβολή της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 °C και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους 1,5 °C μέχρι το τέλος του αιώνα. Για τον σκοπό αυτό, συμφώνησαν να υποβάλουν εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους επιμέρους στόχους μείωσης των εκπομπών τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθερά προσηλωμένη στη συμφωνία του Παρισιού και κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στη δράση για το κλίμα, έχοντας ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 37 % από το 1990, ενώ παράλληλα αυξάνει την οικονομία της κατά σχεδόν 70 %.

 

Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, η ΕΕ δεσμεύτηκε να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ο στόχος αυτός κατέστη νομικά δεσμευτικός με την έγκριση και την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, τον Ιούλιο του 2021. Ο νόμος για το κλίμα θέτει επίσης ως ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Αυτός ο στόχος για το 2030 κοινοποιήθηκε στην UNFCCC τον Δεκέμβριο του 2020 ως η ΕΚΣ της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Το 2021 η ΕΕ υπέβαλε δέσμη νομοθετικών προτάσεων για να καταστήσει τις πολιτικές της για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση γης, τις μεταφορές και τη φορολογία κατάλληλες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

 

Η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων στο περίπτερο της στη φετινή COP, αλλά θα συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων επιτόπου. Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τη ΔΟΕ για τρίτο έτος για να συνδιοργανώσει το περίπτερο δίκαιης μετάβασης, ένα φόρουμ συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις εργασιακές και κοινωνικές πτυχές της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών πράσινων θέσεων εργασίας, δεξιοτήτων και κοινωνικού διαλόγου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες 

Διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ για την COP29

Η ΕΕ στον δικτυακό τόπο της COP29

Συμβολή της «Ομάδας Ευρώπη» στην παγκόσμια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής 2013 — 2023